Expertul în relații, John Gottman, afirmă că el poate prezice dacă o relație va dura sau nu prin prezența sau absența unor comportamente cheie. El numește aceste comportamente ca pe ”Cei patru călăreți ai Apocalipsei”. Aceștia sunt: criticismul, disprețul, atitudinea defensivă și blocajul.

Critica este diferită de plângerea pe partener, este mai mult un comportament acuzator. Să presupunem că ești supărat pe soțul/soția pentru că a lăsat geamul deschis pe timp de ploaie și s-au udat perdelele. Îl loc să abordezi problema într-un mod adecvat, tu punctezi asupra defectelor partenerului, prin cuvintele ”Tu întotdeauna…” sau ”Tu niciodată…”.

Disprețul este un comportament nerespectuos, manifestat prin gesturi sau cuvinte care devin abuzive. Tu îți ataci partenerul cu orice ocazie, sabotându-i stima de sine prin enumerarea defectelor sale. Aici nu este vorba doar despre un joc de putere și manipulare. Este vorba despre cât de puțin respecți o persoană pe care trebuie să o iubești și de care trebuie să ai grijă.

Atitudinea defensivă are la bază negarea responsabilității, scuzele permanente pentru comportamentul, cuvintele sau acțiunile tale. Desigur, dacă există dispreț și critică în relație, atunci atitudinea defensivă pare o reacție logică.

Blocajul în relație semnifică sfârșitul dialogului și a comunicării. Acest refuz de a te mai implica emoțional poate provoca reacții violente din partea partenerului.

În fiecare relație exista un punct de cotitură, care de cele mai multe ori poate fi văzut doar în retrospectivă. Dacă însă identifici problemele la timp, poți să adopți o poziție corectă la timp.

Care sunt semnele de alertă că relația întâmpină probleme:

  1. Tu și/sau partenerul evitați să rămâneți doar în doi

Te asiguri că niciodată nu vei fi pus în situația să aveți o conversație privată, îți verifici telefonul atunci când el vorbește, îți modifici programul în așa mod încât să rămâneți mai puțin timp împreună.

  1. Te irită acțiunile partenerului

Începe să te irite cele mai neînsemnate lucruri: ”Trebuia tu să faci cumpărăturile, eu le-am făcut data trecută”, ”De ce nu ai alimentat mașina cu benzină, de ce eu trebuie să fac asta?”. Apoi începe să te irite și obiceiurile zilnice ale partenerului. În acel moment relația ta ia o întorsătură negativă.

  1. Nu mai discutați despre lucruri importante

O femeie, căsătorită deja de o decadă cu soțul său, a înțeles că relația lor nu mai funcționează când a aflat că el i-a povestit despre faptul că a aplicat la un job în alt oraș vecinului, ci nu ei. Este important ca partenerul să se simtă liber să discute cu tine subiectele importante.

  1. Tu sau partenerul v-ați schimbat

Îți este dificil să vorbești deschis despre sentimentele tale. Din această cauză, de multe ori îți comunici nonverbal nefericirea, prin comportament. Te manifești indiferent, preocupat cu alte lucruri și distant.

  1. Partenerul nu demonstrează intenții să se schimbe

Trebuie să îi vorbești deschis partenerului. Trebuie să știi dacă el este dispus să lucreze asupra relației, sau nu. El vrea să continue, sau să plece? Ca să poți acționa, lucrurile trebuie să fie clare.

source text : psychologytoday source foto : unsplash

Daca ti-a placut da-i un share :
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

5 greseli pe care le fac femeile, din cauza carora nu pot gasi iubirea!

Încetează să le mai faci și viața ta se va schimba… Ești…
Daca ti-a placut da-i un share :

Remediu natural extrem de eficient împotriva durerilor de spate.

Cunoscuta sub denumirea populara de tamaie, Boswellia este de fapt un extract…
Daca ti-a placut da-i un share :

Băieții caută scuze. Bărbații fac un efort

Este greu să găsești un bărbat adevărat în oceanul băieților. Dar, în…
Daca ti-a placut da-i un share :

Opinia unui psiholog: 3 tipuri de femei pe care toti barbatii le doresc, dar se tem de ele

Știu, unii bărbați sunt provocați de expresia „femeie puternică”. Deseori aceștia echivalează…
Daca ti-a placut da-i un share :