Știm cu toții că peștele este nu doar delicios, ci și sănătos. Cu toate acestea, există anumite tipuri de pește care vă pot face mai mult rău decât bine.
Noi am dori să vă spunem despre 9 tipuri de pește pe care ar trebui să le consumați cât mai rar sau chiar deloc. Ai grijă!
Somnul poate crește până la dimensiuni extrem de mari. Pentru a le accelera creșterea, mulți crescători de pește îi hrănesc cu hormoni, în special pe cei importați din țările asiatice. Somnul crescut natural este mult mai puțin periculos și valoros din punct de vedere nutrițional.
Macroul conține mercur, care nu se elimină, ci se acumulează în corpul uman, provocând diferite boli. Macroul Atlantic este cel mai puțin periculos în această privință și puteți mânca cât doriți.
Tonul conține mult mercur, în special tonul roșu și negru. Majoritatea tonului provine din ferme unde sunt hrăniți cu antibiotice și hormoni.
Țiparul are multă grăsime și astfel absoarbe cu ușurință deșeurile industriale și agricole din apă. Speciile americane au cel mai înalt nivel de astfel de intoxicații. Țiparul, la fel ca și tonul este contaminat cu cantități mari de mercur.
Majoritatea pangasiusului pe care îl vedem în magazinele noastre este adus din Vietnam, și anume din râul Mekong care este considerat unul dintre cele mai contaminate râuri din lume. Mai mult, fileul de pangasius conține un nivel ridicat de nitrofurazonă și polifosfați (agenți cancerigeni).
Acest pește este liderul în contaminarea cu mercur și încalcă adesea regulile alimentare crescând riscul de otrăvire alimentară.
Bibanul de mare conține o cantitate mare de mercur. Iar când este vândut file, în loc de biban de mare primești adesea pangasius sau alt tip de pește mai ieftin.
Acest pește, cunoscut și sub numele de pește ulei, conține gempilotoxină – o substanță cerată care nu este deloc metabolizată. Toxina nu dăunează prea mult, dar poate provoca indigestie. Pentru a reduce nivelurile de gempilotoxină, peștele trebuie prăjit sau făcut la grătar.
Peștele proaspăt are întotdeauna solzi strălucitori, branhii roșii și ochi limpezi. Luați peștele în mână și priviți-l – unui pește care nu este proaspăt îi va atârna ușor coada. Aripioarele vor fi uscate și branhiile cenușii.
Când cumpărați pește viu dintr-un acvariu, asigurați-vă că apa este limpede. Alegeți peștii care nu sunt aproape de suprafață, ci pe cei care sunt mai aproape de fundul acvariului.
Dacă vă place să pescuiți și apoi să gătiți captura, verificați apa pentru a nu avea mercur. Această verificare este simplă de făcut atunci când aveți un analizor de mercur.