Afla care sunt nenumărate beneficii ale castanelor asupra sănătății!

Folosite de mii de ani ca aliment, gratie caruia organismul traverseaza cu bine perioadele reci, castanele au fost recomandate de Hippocrate in retetele sale stravechi, dar au aparut si pe lista celor peste 600 de plante si fructe cu puteri vindecatoare ale terapeutului grec Discoride.

In scop terapeutic, de la castanul comestibil se recolteaza coaja, florile, frunzele, semintele.

Fructele au o compozitie asemanatoare graului si sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina, vitaminele B1, B2, B6, E si vitamina C (in aceeasi cantitate ca si citricele, 50 mg la 100 grame de miez). Acestea mai contin proteine, lipide, calciu, fire, magneziu, mangan, zinc, valoarea lor calorica fiind de 200 calorii la 100 grame (care provin mai ales din carbohidrati).

Piureul de castane este unul din produsele care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele si nutrientii fructului proaspat.

De obicei, castanele sunt consumate fierte sau prajite, adaugate in supe sau umpluturi, dar pot fi si macinate, iar faina se utilizeaza pentru copt.

Datorita aportului imens de vitamine si minerale, castanele sunt un tonic excelent pentru persoanele aflate in convalescenta, pentru copii si persoanele in varsta, dar si pentru cei care sufera de anemie sau astenie.

Sunt lipsite de colesterol (contin acid linoleic) si sodiu, fiind o excelenta alegere pentru cardiaci.

 

Sub forma de infuzie, ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii – bronsite sau tuse convulsiva si la scaderea (sub forma de infuzie).

 

Castanele sunt o excelenta sursa de fibre, un tonic muscular, nervos si venos, reduc permeabilitatea capilara, se folosesc cu succes in tratamentul hemoroizilor.

Cum se folosesc?

Tratamentul trombozei si al varicelor

Se foloseste o tinctura preparata din 250 grame castane cu coaja intr-un litru de alcool de 40 grade – se lasa la macerat timp de 14 zile. Se strecoara si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se consuma 10-15 picaturi pe zi. Extern, se poate aplica in afectiunile hemoroidale, varice, flebite si sub forma de frectii pentru artroze la nivelul incheieturilor.

Excelent pentru tratarea varicelor si a hemorizilor este unguentul, care se prepara astfel: se pune la macerat o cana cu frunze verzi de castan in 100 ml alcool, timp de 24 de ore. Se adauga 200 grame ulei de cocos sau unt vegetal, eventual se mai incalzeste pe o baie abur. Dupa racire se pune in cutii recipiente de plastic sau sticla si se pastreaza la frigider.

Afectiuni cardiovasculare si renale

Sunt recomandate fructele, mai ales in afectiunilor renale, venoase sau arteriale, ale varicelor si hemoroizilor, dar si depresiilor. Potasiul pe care il au in continut ajuta inima, venele si arterele, iar fierul contribuie la refacerea sangelui. O farfurie cu piure de castane dulci, inainte de micul dejun sau cina, timp de cateva saptamani, este un remediu bun pentru tratarea hemorizilor si a varicelor.

Extractul din muguri de castan comestibil este un bun drenor limfatic si venos, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Se foloseste pentru tulburari trofice cutanate, edeme, probleme circulatorii venoase, de menopauza, celulita, colita si rectocolita ulceroasa. Se iau 25-50 picaturi de trei ori pe zi, in putina apa.

In cazul degeraturilor sau durerilor reumatice, se recomanda un decoct preparat din trei, patru castane comestibile maruntite, la o cana cu apa. Se fierb timp de cinci minute, se acopera timp de 15-20 minute si se aplica timp de 15 minute pe locurile afectate (sau se fac bai locale).

Se pot folosi si fructe salbatice, preparate sub forma de decoct sau lasate la macerat in petrol (mai ales pentru frectii).

Hernie de disc, spondiloza si sciatica

Se recomanda samburii, mai ales in cazul sechelelor dupa fracturi, dar si pentru plagi imfectate si sindroame febrile.

Atat castanele dulci, cat si cele salbatice sunt eficiente in tratarea bolii Parkinson, a accidentelor cerebrale si a afectiunilor prostatei.

Pentru fragilitatea capilara este recomandat extractul din muguri de castan salbatic – vasoprotector si descongestionat – foarte eficient in cazul hemoroizilor care sangereaza, degeraturilor si insuficientei respiratorii. Se iau 2-5 ml in putin apa, de trei ori pe zi.

Infuzia, preparata din doua lingurite cu frunze si fructe uscate, la o cana de apa clocotita, este, de asemenea, eficienta. Se poate folosi si sub forma de bai sau cataplasme.

Pentru uz extern este eficient si unguentul, care se prepara astfel: se fierb castanele, se decojesc, se paseaza pana se obtine o pasta, la care se adauga orice ulei vegetal, in proportie egala cu amestecul obtinut.

Sistemul imunitar

Castanele se pot consuma atat coapte, cat si sub forma de piure.

Se fierb 500 grame de castane, se curata de coaja, se trec prin masina de tocat, se adauga 300 ml lapte vegetal (orice lapte), o lingura de vanilie si trei linguri ulei de masline.

Se amesteca pana ce se omogenizeaza compozitia. Se prepara apoi un sirop din 50 grame zahar, 100 ml apa si doua lingurite de rom. Se fierb ingredientele la foc mic pana ce se ingroasa siropul, iar dupa ce se raceste, se adauga in pasta de castane. Se poate adauga si scortisoara. Se consuma zilnic sase linguri, timp de 30 zile. In plus, acest amestec combate oboseala musculara.

Consumul zilnic a trei castane coapte reduce cu 20% riscul de infarct miocardic, combate oboseala, stresul si anxietatea.

Vinul din castane este o bautura tonica folosita in dizenterie, diaree si malarie. Se prepara astfel: 50 grame scoarta macinata se lasa la macerat o saptamana intr-un litru de vin alb natural. Se strecoara si se consuma un paharel inainte de mese.

Unguentul preparat din castane macinate, alcool 40%, lanolina, in amestec cu unt de cacao, este un foarte bun supozitor, cu efecte calmante.

Sursa: Secretele