Cinci alimente care contin cel mai mult calciu

Calciul este o substanta foarte importanta pentru organismul nostru. Este util nu numai pentru dinti, oase si articulatii, ci si pentru muschi, sisteme cardiovasculare si nervoase. Una dintre cele mai bogate surse de calciu este laptele, dar nu oricine il poate consuma in mod regulat din cauza intolerantei la lactoza, a alergiei la proteinele din lapte sau a regulilor stricte.

Din fericire, puteti reface calciul in organism fara a bea lapte. De exemplu, cu aceste cateva produse.

Fructe de mare

Fructele de mare si anumite tipuri de peste, precum somonul si sardinele, pot fi o sursa buna de calciu pentru cei care nu consuma lapte si produse lactate din cauza intolerantei la lactoza. Pe langa calciu, sunt bogate in proteine, vitamina D si acizi grasi omega-3.

Verdeturi cu frunze

Spanacul, varza kale, rucola si alte legume cu frunze verzi sunt bogate in calciu, fibre si antioxidanti de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corect. Nutritionistii recomanda sa consumati cel putin o portie mica de verdeata cu frunze in fiecare zi: poate fi adaugata in salate, feluri principale si produse de patiserie.

Fasole
O suta de grame de fasole contin 150 de miligrame de calciu, precum si potasiu, magneziu, vitamine B si fier. Aceasta gama de vitamine si minerale face fasolea deosebit de buna pentru inima, oase, muschi si articulatii.

Tofu
Acest produs din boabe de soia este una dintre cele mai bogate surse de calciu dintre alimentele vegetale. Pe langa substanta importanta pentru oase, tofu contine proteine, potasiu, zinc si seleniu. Gustul acestui produs, desigur, este specific, dar cu timpul te poti obisnui cu el.

Susan
Aceste seminte mici, care sunt adesea folosite in bucataria orientala, contin aproape o nevoie zilnica si jumatate de calciu pentru un adult. Daca ideea de a manca seminte de susan cu linguri nu va atrage, adaugati-o in salate sau produse de patiserie sau faceti halva din ea. Semintele de susan se recomanda sa fie inmuiate cu cateva ore inainte de consum si apoi usor prajite pentru a spori gustul si a scapa de acidul fitic care interfereaza cu absorbtia calciului.

Sursa: fabricatinromania