Nu mai este o noutate că poți crea un echilibru în organismul tău dacă ai la cunoștința anumite aspecte din arta Jin Shin Jytsu. Fiecare deget de la mână se află în strânsă legătură cu anumite sentimente şi organe.
Multi dintre noi sunt tentați sa creadă ca reflexoterapia si presopunctura reprezinta același lucru, poate pentru ca acestea sunt doua tehnici orientale milenare, sau pentru ca in ambele cazuri se acționează prin presarea unor puncte de pe corp.
Si scopul pe care acestea si-l propun este identic si anume menținerea sau redobândirea sănătății prin aducerea organismului intr-o stare de echilibru.
Ca si reflexoterapia, presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, deoarece nu necesita instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede, fara efecte secundare. De aceea, in China si in Japonia, ea ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populației, renunțându-se la intoxicarea, adeseori inutila, cu medicamente.
Diferenta dintre cele două consta însa in modul de acțiune a fiecăreia. Reflexoterapia se adresează punctelor reflexe, din zonele reflexe aflate la extremitățile corpului, presopunctura se face pe puncte repartizate pe intregul corp, bazandu-se pe aceleasi principii si in acelasi mod ca acupunctura, cu diferența ca in presopunctura punctele se apasă iar in acupunctura, la nivelul lor se introduc niste ace.
„Apăsarea anumitor puncte la nivelul palmei este o formă de reflexoterapie, prin care se stimulează terminaţiile nervoase din palme, care trimit impulsuri către întreg corpul prin sistemul nervos. La nivel subtil, aceste puncte sunt aferente unor nadi-uri, acestea putând fi imaginate precum nişte intersecţii la nivelul meridianelor prin care circulă energie. La foarte mulţi dintre noi aceste nadiuri sunt blocate, iar prin stimularea lor, se reia fluxul energetic şi apar şi rezultatele în plan fizic prin însănătoșire“, explică Bogdan Begligiu, terapeut Tummo Reiki.
Reflexoterapia vizează acțiunea la nivel energetic, iar atunci când apeşi anumite puncte, activezi energia corespunzătoare de pe acel meridian prin care întreg sistemul începe să se armonizeze. Reflexoterapia îmbunătățește de asemenea şi circulația la nivelul mâinilor.
Nr vom opri mai jos la câteva tehnici de presopunctură, prin care vei afla cum să-ți masezi degetele de la mână ca să scapi de răceală, dureri în gât, dureri de cap și alte probleme respiratorii.
Pasul 1: Relaxează-te!
Așează-te într-un scaun sau fotoliu confortabil. Respira adânc si regulat. Freacă-ti mâinile intre ele aproximativ un minut, asta pentru a creste energia si pentru a le face mai sensibile la stimuli.
Dupa ce le-ai încălzit, cu mana dreapta trebuie sa începi sa stimulezi punctul de presopunctura dorit (asa cum se vede in imaginea de mai sus) pentru a-ti vindeca diversele condiții de sănătate.
Presiunea trebuie sa fie una suportabila, aproape de punctul de durere. Atunci când durerea se va intensifica, nu te opri, încearcă sa respiri cât mai adânc.
Ce degete trebuie sa masez și pentru cât timp?
Masează si menține presiunea timp de 3-4 minute, pentru fiecare punct în parte, de 2-3 ori pe zi, pentru a avea efectul propus!
Pentru răceala – fa-ti un masaj in punctul numărul 8, asta pentru a stimula și creste energia vindecătoare asupra nasului și gatului. Acest tip de masaj te scapă de problemele respiratorii si dificultățile la înghițire, congestia nazala dar si tusea persistentă.
Pentru dureri in gat (faringita si laringita) – stimulează partea superioara a degetului mare, punctul numărul 7. Acest tip de masaj va calma durerile în gat, răgușeala și alte simptome asociate.
Pentru dureri de la nivelul sinusurilor si pentru sinuzita – punctele care corespund vindecării sinuzitei sunt situate la extremitățile tuturor celorlalte degete, mai putin degetul mare si anume punctul numărul 9. Stimulează aceste puncte pentru a scapă de sinuzita, dureri de cap, amețeli, senzația de presiune in creier, nas înfundat dar si reducerea mucusului.
Pentru gripa – aplica o presiune asupra punctului numărul 1. Aceasta va ameliora durerile musculare, oferind relaxare si calmarea simptomelor asociate gripei.
Restul punctelor din imaginea de mai sus sunt asociate altor condiții de sănătate pe care de asemenea le poți trata in aceleași condiții, prin simpla exercitare a presiunii si masajului.
Pentru un efect mai puternic, masează ușor pielea delicata dintre degetele de la picioare, deoarece aceasta stimulează sistemul limfatic si elimina lichidele si toxinele in exces.
Cum poate presopunctura sa ajute organismul?
Presopunctura are mai multe efecte asupra organismului:
Prevenire: aplicarea unor presiuni periodice in principalele puncte ale corpului ajuta la menținerea unei stări de sănătate optime si ajuta la prevenirea apariției multor boli.
Efect de diagnostic: disconfortul sau durerea care apare in timpul stimulariii acestor puncte cheie poate indica unele probleme legate de funcțiile unui anumit organ.
Efect terapeutic: stimularea sistematica si regulata poate îmbunătăți starea generala de sănătate.
Cel mai important beneficiu al presopuncturii este capacitatea sa de a elibera tensiunea, deoarece presiunea asupra anumitor puncte induce o stare de relaxare, restabilind echilibrul corpului.
Starea generala a organismului se îmbunătățește, deoarece masajul stimulează circulația si fluxul de oxigen.
De asemenea, cu ajutorul presupuncturii se poate elimina orice blocaj in fluxul de energie al vieții, si, astfel, organismul se poate auto-vindeca.
Surse selective: mediculmeu.com; Adevarul.ro; secretele.com